Ref 20121013 ADP rev 20160711
File cmp-eenvoudig html
ID computer eenvoudig howto
terug

Computer - eenvoudig

Voorwoord

Deze uitleg is heel erg sterk vereenvoudigd.

Principe

Soorten computers

  1. Professionele en industriële computers: zoals gebruikt bvb voor het beheer van een kerncentrale, een booreiland, een spoorwegnetwerk, een fabricatieproces in een bedrijf, bij de politie, de rijksdiensten, een schip, een vliegtuig, een bank..., ook servers en datacentra....
  2. Consumer computers: Personal Computers (PC's) gebruikt bvb bij de mensen thuis, in scholen, voor administratie in bedrijven, maar ook bij grafische bedrijven en tekenbureau's, in geluids- en videostudio's.
  3. Computers met een beperkte instructieset (RISC), gebruikt bvb in mobiele telefoon (GSM), tablet-PC, TV, betaalautomaten, autoradio, GPS, fotocopiemachine, fototoestel, filmcamera, videorecorder, muziekinstrumenten (keyboard), ...
  4. Microprocessor (eigenlijk geen volledige computer) met heel beperkte toepassing, gebruikt bvb in een afstandsbediening, een digitaal horloge, een wasmachine, een computermuis, sommige koelkasten...

    De informatie hierna is vooral gericht op de PC's (de tweede soort in het lijstje)
    PC's worden gebruikt in huis en op kantoor, zowel laptops als vaste computers.
    Deze machines worden verder gewoon "computer" genoemd.

Besturingssysteem

Toepassings-programma


Bestanden, bestandsnamen

Alles wat je als gebruiker aanmaakt en 'in' de computer stopt, zijn gegevens, ook "data" genoemd. Dit kan vanalles zijn: tekst, afbeeldingen, filmpjes, foto's, enz...
Deze gegevens worden opgeslagen als "bestanden" in mappen, onder een bestandsnaam.
Deze bestandsnaam bestaat uit twee delen: de eigenlijke naam, en de bestandsextensie.
Bijvoorbeeld: in de bestandsnaam  wikipedia.artikel23.doc  is  .doc  de bestandsextensie.
Deze extensie maakt het voor mens en computer gemakkelijk om te zien om welke soort bestanden het gaat. Daarbij kan een computer bvb beslissen met welk programma een bestand geopend moet worden.
Er zijn erg veel bestandsextensies, waarbij de meest gebruikte:
.exe voor uitvoerbare bestanden (programma's - dit zijn geen "data" die de gebruiker aanmaakt.)
.htm of .html voor webpagina's
.gif, .png voor web-afbeeldingen
.jpg voor foto's
.pdf voor afbeeldingen van documenten
.doc, .docx, .odt voor documenten
.xls, .xlsx, .ods voor rekenbladen (spreadsheets) 
.ppt, .pptx, .odt voor presentaties
.odg voor tekeningen
.zip, .7z voor archiefbestanden
.avi, .mpg, .flv.mp4 voor filmfragmenten
.wav, .mp3 voor geluidspragmenten

Door het koppelen van "standaard" programma's aan bepaalde extensies, worden die bestanden (bij bvb een dubbelklik) opgestart met dit programma.

Bestandsnamen kunnen door de gebruiker vrij gekozen worden, maar het is verstandig om enkel alfanumerische tekens (letters en cijfers) te gebruiken, en de tekens te beperken tot een koppelteken ("-") en een underscore ("_").
Tracht altijd bij een bestandsnaam het belangrijkste eerst te schrijven (most significant first).
Wanneer een datum belangrijk is, schrijf die dan als JJJJMMDD, dat maakt chronologische oplijsting eenvoudig.
De totale lengte van een bestandsnaam, inclusief het "pad" er naar toe, is nominaal beperkt tot 255 karakters.
Een bestandsnaam zoals  "Eerste voorstel van een brief aan de achterkleinzoon van Jean-François Van Pieperzele met een bespreking van de overeenkomst die vorige maand werd opgemaakt.doc"  is niet echt een goed idee.

Wanneer je een nieuw document aanmaakt, heb je vaak de mogelijkheid om een bestandsextentie te kiezen. Heel wat programma's (textverwerkers bvb) maken die keuze in jouw plaats, maar je kan die wijzigen. Er kunnen gevolgen aan die keuze verbonden zijn, bvb bij wijzigen van .doc naar .txt  zal de formattering verwijderd worden. Je moet bedenken dat de extentie het soort document omschrijft, en dat deze soort omzetten met een conversieprogramma moet gebeuren. Je kan dus niet ongestraft een .doc document hernoemen naar .txt. Je moet het converteren met een conversieprogramma.
Wanneer je een foto "verkleint", zal ook de definitie en dus de kwaliteit verminderen. Wanneer je die verkleinde foto dan weer vergroot, blijft die de verminderde kwaliteit behouden. Je kan niet terug.

Wanneer je een document in .doc vorm, exporteert als een .pdf afbeelding, is het vrijwel onmogelijk om uit die afbeelding de originele tekst terug "uit te plukken".  Dit kan, met beperkt resultaat, met een OCR-programma (Optical Character Recognition), maar het resultaat is nooit perfect. Bij alle conversies die één-richting zijn, bewaar je best ook het origineel.
Van heel veel bestandsformaten bestaat er buiten de standaard huis-tuin-en-keukenformaten, ook professionele varianten. Bijvoorbeeld bij foto's is dat een TIF en een RAW formaat, bij audio een Broadcast WAV. Deze formaten zijn voor de meeste gebruikers niet zo handig.

De keuze van een bestandsformaat heeft vaak ook gevolgen voor de grootte van het uiteindelijk bestand, en het toepassingsgebied.


Bestandenbeheer

Om het beheer van bestanden te vergemakkelijken, wordt er in een computer een programma gebruikt dat je een gestructureerd overzicht van de inhoud van je computer kan tonen: Windows verkenner of Explorer++ (Windows), Finder (Apple), Nautilus, Konqueror, PCmanFM, Thunar (Linux).
De betere bestandenbeheerders laten in een boomstructuur de bestanden zien. De takken/mappen kan je dan dicht- of openklappen.
Bestanden copiëren en/of verplaatsen doe je door de bestandsnamen te verslepen van de ene locatie naar de andere.
Wanneer je bij het verslepen van een bestand de "Ctrl"-toets ingedrukt houdt, wordt het bestand gecopieerd naar de bestemming.
Wanneer je bij het verslepen van een bestand de "Shift"-toets ingedrukt houdt, wordt het bestand verplaatst naar de bestemming.

De bestandenbeheerder is een van de meest nuttige programma's op een computer.