Schooldirectie wordt teruggefloten voor iPad

, door nmi in Nieuws
Schooldirectie wordt teruggefloten voor iPad
© Wouter Van Vooren

De directie van een school uit Blankenberge wordt door de Commissie Zorgvuldig Bestuur teruggefloten voor de invoering van de iPad.

Begin maart lanceerde de directie van de Sint- Jozefhandelsschool in Blankenberge het idee om alle leerlingen vanaf volgend jaar te verplichten een iPad te bezitten. Ouders hadden de keuze om zelf een iPad aan te kopen of dat via de school te doen.

Omdat de kosten voor de aankoop, eventuele huurprijs en aankoop van technisch materiaal onduidelijk waren, dienden sommige ouders een klacht in bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur. Ook de wijziging van het schoolreglement was in het verkeerde keelgat geschoten.

In haar besluit stelt de Commissie dat de directie weinig zorgvuldig is omgegaan met de eigen zelfstandige rol van de schoolraad. En dat de directie meer rekening had moeten houden met de mogelijke kosten die naar de ouders worden doorgeschoven. Als de directie nu toch besluit om de iPad in te voeren, kan de school een deel van haar subsidies verliezen.

Reacties: Schooldirectie wordt teruggefloten voor iPad
  1. , zei Joris M., Kortrijk:

    Een iPad is een heel leuk ding, dat ga ik niet tegenspreken, maar een werkinstrument vind ik het niet echt. Er wordt ook geschermd met kostenverdeling over de jaren. Nieuwsflits: die dingen zijn goed, maar kunnen niet tegen water, vallen,... Wat met diefstal? De enige kost die gedeeltelijk wegvalt is die van een zwaar grafisch rekentoestel, als je het daarvoor moet doen... Ik heb een voorstelling gezien van de ICT verantwoordelijke van die school, heel gemotiveerde mens, maar voor mij gaat dit een brug te ver.

  2. , zei Jan Allein, Drongen:

    Dit was te verwachten. Tenslotte bevoordeelt deze school het bedrijf Apple waarbij ze het meest beïnvloedbare publiek (kinderen en tieners) leert werken met het stuurprogramma van Apple zodat nieuwe consumenten voor Appleproducten verzekerd zijn. Anderzijds houdt de schooldirectie geen enkele rekening met de alarmerende wetenschappelijke berichten (in Peer Reviewed) omtrent de schadelijke effecten van wifi-straling voor de gezondheid van kinderen. Tenslotte houden de veiligheidsnormen voor straling geen rekening met de blootstelling op kinderen. Een recente studie, verschenen in de Journal of Pediatric Urology, toont aan dat blootstelling aan wifi-straling nefast is voor de vruchtbaarheid. Naast deze stralingsproblematiek moeten wij ons ook afvragen wat de effecten zijn op de ogen en de nachtrust door langdurig kijken op een lichtgevend scherm. Anderzijds moeten wij ons ook vragen stellen omtrent de verleiding om tijdens het opmaken van de huistaken te surfen, facebooken .

  3. , zei Frédéric M., Ranst:

    Toch spijtig dat het hier weer een iPad betreft, tenzij de school het kostenplaatje serieus heeft kunnen drukken. Het is zeer goed materiaal, maar kinderen zijn even(eens) snel op weg met een android-tablet, dan met een iPad. Daarnaast vind ik subsidies enkel in het kader van iPads maar weggegooid geld. Er moet een breder kader voorhanden zijn waarmee tablets hun rol spelen, aangezien tablets maar een onderdeeltje is van hoe onderwijs digitaliseert. (bv digitaal cursusaanbod).