Ouders willen geen iPad op school

, door (nmi, tlb) in Nieuws
Ouders willen geen iPad op school
© Wouter Van Vooren

Een tiental ouders van leerlingen van het Sint-Pieterscollege in Blankenberge willen geen verplichte iPads in de lessen.

Een tiental ouders van leerlingen van het Sint-Pieterscollege in Blankenberge dienen een klacht in tegen het verplichte gebruik van iPads in de lessen. ‘Het is nog volstrekt onduidelijk hoeveel dit project ons zal kosten', zeggen ze.

‘De iPads worden sowieso ingevoerd', reageert de directeur. Vanaf volgend schooljaar wordt het Sint-Pieterscollege-Sint-Jozefhandelsschool in Blankenberge de eerste ‘iPad-school' van Vlaanderen: de 800 leerlingen zullen er verplicht moeten beschikken over zo'n tablet-pc van Apple om de lessen te volgen. Wie nog geen iPad heeft, zal die aan de school kunnen huren tegen 160 euro per jaar, over drie schooljaren.

Een tiental ouders van leerlingen pikken die beslissing niet en hebben een klacht ingediend bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur van het departement Onderwijs, dat waakt over de goede werking van scholen.

Reacties: Ouders willen geen iPad op school
  1. , zei Hans K., Beerse:

    In een boek kun je nog eens aantekeningen maken in de kantlijn of bepaalde passages onderlijnen. Probeer dat maar eens op een tablet.

  2. , zei Christine Edwards, Vlamertinge:

    Maar wat is er zo fout aan het klassieke handboek. Binnenkort moeten de kinderen geen potlood, pen, bic, of vulpen ect... hebben. Alles op tablet. Schoonschrift, wordt dan ook overbodig. Allemaal tokkelen en schuiven. Het is een passief toestel.

    1. , zei Christophe Heereman, Gent:

      God ja, ik vind gebruik van digitalke middelen niet slecht: men leert ook hier mee werken en het kan helpen om andere zaken aan te leren of te verwerken. Ik denk dat er vooral een balans moet gevonden worden. Hoe dan ook vind ik het fout om papieren schoolboeken te vervangen. Uit studies blijkt dat het gros (!) van de mensen nog steeds het liefst en het best (!) leest en leert vanuit een klassiek boek of blad papier. Ook vermoeit het de ogen minder. Tenslotte zijn specifiek tablets slechter dan andere digitale middelen vanuit ergonomisch perspectief (al kan je dat desnoods wel wat oplossen). Zie die dingen als een hulpmiddel, iets extra, maar niet als een 80-90-100% vervangmiddel. En dan lijkt me een laptop (incl. ultrabook) een verdomd véél beter alternatief als er dan toch iets moet zijn. Tablets zijn zelden nuttig voor zwaarder en langduriger gebruik, op een schare naïeve die-hard believers na.

  3. , zei Johan V., Ieper:

    Wat mij toch verwondert is dat die directeur zo maar cavalier seul kan spelen en dat de woordvoerder van Pascal Smet nu zegt : ‘Projecten rond het gebruik van computers of iPads in de klas moeten zeker kunnen. Een school kan alleen niet opleggen dat alle leerlingen een iPad móéten kopen of dat ze anders de lessen niet kunnen volgen'. Dit is dus in tegenstelling met wat de directeur doet door het gebruik van Ipads verplicht maken.